Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru
Uvažena žalba i preinačena kazna optuženom D. P. zbog pokušaja ubojstva i dovođenja u opasnost života i imovine

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zlataru i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zlataru, kojom je optuženi D. P. (1965.) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i tri mjeseca zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz čl. 90. u svezi čl. 33. Kaznenog zakona i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 263. st. 1. KZ-a, a preinačenom presudom osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci zatvora. (7. 11. 2007.)
Temeljem optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zlataru, Županijski sud je optuženog D. P. za pokušaj ubojstva osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci te ga osudio na jedinstvenu kaznu u trajanju od tri godine i tri mjeseca, a ujedno je i primijenio sigurnosnu mjeru psihijatrijskog liječenja.
Optuženog se tereti da je tijekom noći 18. veljače 2006. u obiteljskoj kući u kojoj je živio sa suprugom i četvoro malodobne djece, iz puške sačmarice ispalio dva hica u pravcu supruge, u namjeri da ju ubije. Supruga je zadobila prostrijelnu ranu trbušne stjenke i desne prepone te prostrjelnu ranu desne natkoljenice, dok je istovremeno ugrozio živote i dvojice svojih malodobnih sinova koji su se u trenutku pucnja nalazili u blizini majke. Vrhovni sud RH prihvatio je navode žalbe državnog odvjetništva kako je izrečena kazna preblaga, jer je sud precijenio olakotne okolnosti; a nije u dovoljnoj mjeri imao u vidu da je D. P. u vlastitom domu, bez ikakvog ozbiljnog razloga, pokušao ubiti svoju suprugu pred očima svoje četvoro djece, iz oružja s velikim brojem ubojitih zrna, pri čemu je dvoje od njih i životno ugrozio.
Sudskom je presudom nad D. P. primijenjena i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, jer je vještačenjem utvrđeno da se radi o osobi s kombiniranim poremećajima ličnosti pasivno-agresivnog i paranoičnog tipa i dijagnozom zlouporabe alkohola.