Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podnesen istražni zahtjev protiv Z. M. zbog sprječavanja osobe u obavljanju službene dužnosti, pokušaja teškog ubojstva te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je Istražnom odjelu Županijskog suda u Karlovcu istražni zahtjev protiv Z. M. (1978.) zbog kaznenih djela sprječavanja službene osobe u obavljaju službene dužnosti iz članka 317. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, teškog ubojstva u pokušaju iz članka 91. točka 8. Kaznenog zakona u svezi članka 33. stavak 1. Kaznenog zakona, te kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 263. stavak 1. Kaznenog zakona. (13. 11. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je Z. M. oko 18,20 sati 8. studenog 2007. na Bašćinskoj cesti ispred kućnog broja 2, prišao policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke dok su obavljali očevid na osobnom vozilu na kojem su se nalazile nepripadajuće registarske pločice, i istovremeno repetirao pištolj te ga uperio u jednog od policijskih službenika. Potom je izvadio ručnu bombu i iz nje izvadio osigurač te prijetio da će pucati. Na zapovijed policijskih službenika da baci oružje i bombu iz ruke te legne na pod nije reagirao već se udaljio prema Riječkoj ulici ne zaustavljajući se ni na pucnjeve upozorenja.
Zatim je na Trgu sv. Franje Ksaverskog s pištoljem i ručnom bombom u ruci krenuo prema trgovačkom centru gdje su ga na parkiralištu centra sustigli policijski službenici te mu je policijski službenik I. M. zapovjedio da odloži oružje i legne na pod, no osumnjičenik ga nije ni na više puta ponovljenu zapovijed poslušao, već je u namjeri da policijskog službenika liši života prema njemu bacio ručnu bombu koja se aktivirala u njegovoj blizini. Policijski se službenik pravovremeno bacio iza parkiranog osobnog vozila i time izbjegao teške ozljede zadobivši lake tjelesne ozljede. Tijekom događaja je od fragmenata ručne bombe oštećeno nekoliko osobnih vozila, zgrada trgovačkog centra, jedan stan, dok osobe koje su se nalazile pred trgovačkim centrom i prisutni policijski službenici nisu povrijeđeni.
U trenutku kada je osumnjičenik Z. M. bacio ručnu bombu prema I. M., policijski su službenici upotrijebili vatreno oružje pucajući osumnjičeniku pod noge pri čemu je on zadobio teške tjelesne ozljede te je tako savladan i nalazi se u Općoj bolnici Karlovac.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik istog dana iz pištolja pucao u prostorije Gradske četvrti Švarča, a budući da su kod njega u osobnom vozilu nađene eksplozivne tvari i sredstva te veća količina streljiva, istražnim se zahtjevom osumnjičenika Z. M. sumnjiči i zbog počinjenja kaznenog djela uništenja i oštećenja tuđe stvari iz članka 222. stavak 1. Kaznenog zakona te nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 335. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.
Protiv osumnjičenog Z. M. predloženo je određivanje pritvora temeljem članka 102. stavak 1. točka 2., 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku.