Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnesen istražni zahtjev protiv 55-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zadru istražni zahtjev protiv 55-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnost iz članka 271. st. 2. Kaznenog zakona. (14. 11. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da se osumnjičenik (1952.), kao vlasnik građevinskog obrta prilikom izvođenja građevinskih radova na privremenom gradilištu u Zadru, nije pridržavao pravila Zakona o zaštiti na radu. Naime, osnovano se sumnja da je na gradilištu, u stubišnom prostoru zgade bez zaštitne ograde, postavio tek improviziranu skelu oslonjenu na šuplje cigle i bez zaštitne mreže te naložio radniku T. M. da tamo izvodi radove a bez da mu je osigurao zaštitnu kacigu; svjestan da provodeći radove na taj način dovodi u opasnost živote svih radnika pa tako i njegov, i pristajući na nastupanje takve opasnosti.
Zbog navedenih je propusta 16. ožujka 2007., prilikom izvođenja radova, radnik T. M. pao sa skele i propao u dubinu stubišta s visine od skoro pet metara te je zadobio više ozljeda glave od kojih je na mjestu događaja preminuo.