Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijeta žalba protiv oslobađajuće presude Antunu Novaliću

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku zaprimilo je presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Antun Novalić oslobođen optužbe da je počinio četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona. Naime, prvostupanjski sud smatra da nije dokazano da je počinio djela za koja se optužuje (članak 354. točka 3. ZKP-a). (16. 11. 2007.)
Protiv navedene presude Županijsko je državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, jer smatra da je prvostupanjski sud počinio nekoliko bitnih povreda odredaba kaznenog postupka te da je iz utvrđenog činjeničnog stanja izveo pogrešan zaključak o optuženikovoj krivnji. Sukladno tome, predloženo je da se pobijana presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.
Optužnicom je Antunu Novaliću stavljeno na teret da je od 1996. do 2000. godine u Osijeku, kao predsjednik NK Osijek, protivno svojim ovlaštenjima, prilikom prelaska nogometaša Igora Pamića, Tonćija Žilića, Jurice Vranješa, Marka Babića i Petra Krpana u strane klubove, prisvojio dio transfera koji pripada NK Osijeku i time si pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 57 milijuna kuna.