Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv D. O. zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je, nakon provedene istrage, optužnicu pred Općinskim sudom u Karlovcu protiv hrvatskog državljanina D. O. (1958.) zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (19. 11. 2007.)
Optužnicom ga se tereti da je 10. kolovoza 2007. upravljao autobusom, u kojem se nalazilo 46 putnika, autocestom A1 iz smjera Zagreba u smjeru Karlovca te je dolaskom na odvojak izlaza Karlovac; protivno čl. 51. st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a unatoč tome što je na tom dijelu kolnika brzina vožnje ograničena na 40 km/h; vozio prevelikom brzinom koja je svakako bila dvostruko veća od dozvoljene na tom dijelu kolnika. Zbog navedenog, okrivljenik nije uspio svladati desni zavoj već je lijevim kotačima autobusa sišao s kolnika, udario u zaštitnu ogradu, probio je te se autobus prevrnuo pri čemu je 13 putnika teško ozlijeđeno, a dvije su putnice zadobile ozljede od kojih su preminule na mjestu nesreće, dok je jedna putnica od posljedica zadobivenih ozljeda preminula 16. kolovoza 2007.
S obzirom da je okrivljenik kazneno djelo počinio kao profesionalni vozač, da je do nesreće došlo uslijed njegovog bezobzirnog ponašanja i cijeneći činjenicu da je djelo rezultiralo teškim posljedicama, temeljem čl. 102. st. 1. t. 3. ZKP-a Općinskom sudu u Karlovcu predloženo je da se okrivljeniku produlji mjera opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom u odnosu na "D" kategoriju iz čl. 90. st. 2. t. 7. ZKP-a, a koja mu je izrečena rješenjem Županijskog suda u Karlovcu.