Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet istražni zahtjev protiv troje hrvatskih državljana zbog zlouporabe položaja i ovlasti i protiv hrvatskog državljanina zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti krivotvorenja isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1980., 1959. i 1959.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona te protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz članka 337. stavka 1. i 4. uz primjenu članka 33. KZ-a i kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 311. stavka 1. i 2. KZ-a. (19. 11. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je na poticaj 30-godišnjeg osumnjičenika, tijekom rujna 2007. godine u Osijeku, između njega te prvoosumnjičenika, drugoosumnjičene i trećeosumnjičene, koji su svi troje djelatnici jedne banke, stvoren dogovor da sa žiro-računa tvrtke čiji je osnivač inozemna pravna osoba, temeljem krivotvorene dokumentacije, neovlašteno podignu 12 milijuna kuna. Sukladno tome, osumnjičeni 27-godišnjak je u bazi podataka banke utvrdio podatke o osobama ovlaštenim za raspolaganje novčanim sredstvima, a 30-godišnjak je pribavio krivotvorenu putovnicu na ime osobe ovlaštene za podizanje novca s ovog računa i predao je, za sada nepoznatoj osobi, koja je u poslovnici banke u Osijeku zatražila od drugoosumnjičene i trećeosumnjičene isplatu 12 milijuna kuna. Iako svjesni da se ne radi o ovlaštenoj osobi, one su obje, prema ranijem dogovoru, mimo pravila o poslovanju banke odobrile ovu isplatu navedenog novca nepoznatoj osobi. Time je, na štetu banke, prvoosumnjičeniku, četvrtoosumnjičeniku i nepoznatoj osobi pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 12 milijuna kuna.
Osumnjičeni 27-godišnjak i obje osumnjičene 48-godišnjakinje su uhićeni i nalaze se na zadržavanju u Zatvoru Osijek te je državno odvjetništvo u istražnom zahtjevu protiv njih predložilo određivanje pritvora zbog mogućnosti ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno. Protiv četvrtog osumnjičenika (1977.), koji se nalazi u bijegu, predloženo je određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice.