Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Podnijet optužni prijedlog protiv T. K., N. K. i M. T. zbog međunarodne prostitucije

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podnijelo je optužni prijedlog protiv državljanina Republike Hrvatske T. K. (1975.) i državljanke Ruske Federacije N. T. (1977.) zbog kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – međunarodne prostitucije – iz čl. 178. st. 1. Kaznenog zakona u svezi čl. 45. Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (NN 71/06.) te protiv državljanina Republike Hrvatske M. T. (1967.) zbog kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – međunarodne prostitucije u pomaganju – iz čl. 178. st. 1. u svezi čl. 38. Kaznenog zakona u svezi s čl. 45. Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. (22. 11. 2007.)
Okrivljene T. K. i N. T. se terete da su od sredine travnja do 18. studenog 2007. angažirali dvije ukrajinske državljanke i jednu državljanku Ruske Federacije, obećavši da će im omogućiti stjecanje zarade na način da za novac stupaju u spolne odnose s gostima njihovog ugostiteljskog objekta u Sivici. Tereti ih se da su organizirali njihov dolazak u Republiku Hrvatsku snoseći troškove putovanja i ishođenja viza te za dvije strane državljanke poslali pozivna pisma, nakon čega su ih prijavili na adresi svog prebivališta u Novom Selu Rok. Ujedno su angažirali M.T. koji je, radi omogućavanja dolaska u Republiku Hrvatsku jedne ukrajinske državljanke, znajući svrhu i okolnosti njezinog dolaska, pribavio putem treće osobe garantno pismo te u dogovoru sa T. K. i N. K. sredio prijavu boravišta za navedenu ukrajinsku državljanku na adresi prebivališta svojeg poznanika u Pagu. Strane su državljanke smještene u ugostiteljskom objektu u Sivici, vlasništvo T. K. i N. K., gdje su sa klijentima, koje su isti nalazili, održavale spolne odnose, uz naknadu u iznosu od 350,00 do 600,00 kuna, a povremeno, u organizaciji T. K. i N. K., i na drugim mjestima uz naknadu koja se kretala od 1.000,00 do 1.500,00 kuna.
U optužnom prijedlogu predloženo je da se protiv troje okrivljenika odredi pritvor iz razloga predviđenih člankom 102. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.