Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Vrhovni sud Republike Hrvatske uvažio žalbu i preinačio prvostupanjsku presudu

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je uvažio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i u odluci o kazni preinačio presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je optuženi Stjepan Šmider proglašen krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz članka 90. Kaznenog zakona i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 271. stavka 1. u svezi s člankom 263. stavkom 1. i 3. KZ-a, te ga osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. (27. 11. 2007.)
Naime, prvostupanjskom presudom Stjepan Šmider je proglašen krivim jer je 18. ožujka 2006. u Josipovcu automatskom puškom usmrtio I. V. (1972), a zatim iz iste puške rafalom ispalio veći broj hitaca u vrata ugostiteljskog objekta „Teksas“ u kojem se u tom trenutku nalazio veći broj gostiju te im je svojim postupanjem ugrozio živote. Goste lokala, S. H. (1984.) i M. P. (1989.) pogodio je sa više hitaca i nanio im teške tjelesne ozljede. Za navedena kaznena djela utvrđene su mu kazne zatvora u trajanju od 9, odnosno 2 godine zatvora te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.
Vrhovni sud Republike Hrvatske u cijelosti je prihvatio žalbene razloge kojima je ukazano da je navedena kazna preblaga te mu je utvrdio kazne zatvora u trajanju od 13, odnosno 3 godine zatvora i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.