Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv Miroslava Radića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, na osnovi rezultata kaznenih postupaka vođenih pred Županijskim sudovima u Osijeku i Vukovaru, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku jedinstvenu optužnicu protiv Miroslava Radića zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona RH. (27. 11. 2007.)
Jedinstvena optužnica temelji se na ranije prikupljenim dokazima i naknadno zaprimljenim dokumentima od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu te iskazima novih svjedoka. Njome se okrivljeniku stavlja na teret da je u jesen 1991. godine na području Vukovara; kao časnik tzv. JNA djelujući kao dio zločinačkog sustava čiju je osnovu činila bivša JNA radi okupacije grada Vukovara, protjerivanja nesrpskog stanovništva i stvaranja tzv. "Velike Srbije"; osobno izdavao i prenosio zapovijedi podčinjenim osobama da čine ratne zločine, poticao ih na takve radnje te ih i sam činio.
Tako je 18. studenog 1991., u nazočnosti većeg broja žena, djece i staraca, svojim pištoljem ubio zarobljenog hrvatskog branitelja Đuru Begovića (1962.).
Posljedica postupanja za koje se tereti i okrivljenik su stotine mrtvih i ranjenih civila, protjerane tisuće osoba i uništen cijeli grad Vukovar.
Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske te je protiv njega određen pritvor i raspisana međunarodna tjeralica.