Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv M. M. zbog zlouporabe položaja i ovlasti i prijevare u gospodarskom poslovanju te protiv I. M. zbog tri i J. J. zbog jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske M. M. zbog četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona i jednog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. KZ-a, te protiv I. M. zbog tri kaznena i J. J. zbog jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. KZ-a počinjenih u stjecaju na štetu dviju hrvatskih i jedne talijanske tvrtke kao i na štetu proračuna Republike Hrvatske. (28. 11. 2007.)

Okrivljenike se optužnicom tereti da su tijekom 1998. i 1999. godine kao vlasnici i ovlaštene osobe trgovačkog društva "O" d.o.o. i vlasnici trgovačkog društva "D-I" import-export, u kojem je J. J. bio direktor, uvozili robu (namještaj) iz Italije, pri čemu je J. J. za trgovačko društvo "D-I" import-export prilikom izvoza robe sastavio ukupno 123 računa u kojima je stvarnu vrijednost isporučene robe umanjio i prikazao je u manjem iznosu, nakon čega su po izvršenoj prodaji uvezenog namještaja iznos razlike u neprikazanoj vrijednosti robe od 3.298.142,68 kuna zadržali za sebe, a pri tom su oštetili i proračun Republike Hrvatske za iznos od ukupno 1.291.931,95 kuna.
Nadalje, okrivljenike M. M. i I. M. tereti se i da su od 1997. do kraja 1999. u Splitu, dio poslovnog prostora društva "O" d.o.o., adaptacijom podijelili u 37 manjih poslovnih prostora i, iako je na ukupnom prostoru zabrana raspolaganja u korist banke, prodali ih raznim kupcima za iznos od 8.592.240,94 kune, a samo su tri prodana prostora proknjižili u poslovnim knjigama "O" d.o.o., zbog čega nije obračunat ni plaćen porez na dobit. Od tako dobivenog novca podmirili su manji dio kreditnih obveza prema banci, dok su ostatak novca zadržali za sebe, čime su na štetu društva "O" d.o.o. pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 4.000.000,00 kuna.
Ujedno ih se tereti da su tijekom 2000. godine, iz Italije uvezli robu (namještaj) u vrijednosti od 5.280.304,08 kuna, i bez znanja Carinarnice prodali veći dio te robe u vrijednosti 4.081.795,25 kuna, a ovako naplaćeni utržak preuzeli od blagajnika i neosnovano zadržali za sebe, te naložili da se prodaja konsignacijske robe ne proknjiži u poslovnim knjigama društva "O", zbog čega nije plaćen porez na dodanu vrijednost niti carinske pristojbe u iznosu od 1.775.582,63 kune.

Prvookrivljenog M. M. tereti se da je tijekom 2000. naplatio od 150 kupaca predujam ili ukupnu cijenu naručene robe (namještaj), a naplaćeni novac od kupaca preuzimao u gotovini "na ruke" ili od uposlenika iz blagajne, pri čemu je naložio da se prodaja navedene robe ne proknjiži u poslovnim knjigama tog trgovačkog društva, čime je naplatio ukupno najmanje 1.751.162,59 kuna, koji novac je zadržao za sebe, a kupcima nije isporučio naručenu robu te nije naplaćen porez na dodanu vrijednost u iznosu od najmanje 315.783,83 kune.
Ujedno ga se tereti i da je tijekom 2000., od trgovačkog društva "H" d.o.o. zatražio isporuku robe, neistinito prikazujući da će društvo "P" d.o.o. preuzetu robu u roku platiti i pri tom im predao barirani ček na iznos od 126.386,33 kune, znajući da isporučenu robu neće platiti, pa nakon što mu je vlasnik i direktor društva "H" d.o.o. V. T. povjerovao, isporučio mu robu u ukupnom iznosu od 117.262,23 kune, i kada je V. T. aktivirao barirani ček, prisilno se naplatio u iznosu od samo nekoliko tisuća kuna, a zbog blokade računa društva "P" d.o.o. vraćen mu je ček i dug od 110.000,00 kuna do danas nije podmiren.
Zbog nezakonitog poslovanja okrivljenika, trgovačka društva "O" d.o.o., "P" d.o.o. i "D-I" import-export završila su u stečaju te je prevaren i izigran veliki broj kupaca.