Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv 36-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te protiv još pet osoba zbog pomaganja u tim kaznenim djelima

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev Istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci protiv osumnjičenika (1971.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio jedno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona kao i jedno kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 2. i st. 2. KZ-a, dok se osnovano sumnja da su osumnjičenici (1965., 1951., 1985., 1979. i 1974.) pomagali pri počinjenju navedena dva kaznena djela. (29. 11. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da su kaznena djela počinjena tijekom posljednje tri godine na način da bi na cisternama u vlasništvu tvrtke prvoosumnjičenika bile načinjene preinake u sistemu za istakanje goriva, čime je na štetu kupaca, a s obzirom na manju isporuku, stvarao višak naftinih derivata koje je prvoosumnjičenik držao u ilegalnim tankovima te kasnije ponovno plasirao na tržište. Pregledom spomenutih tankova je pronađena količina od preko 50.000 litara eurodizela i lož ulja u vrijednosti preko 320.000,00 kuna.
Ujedno se osnovano sumnja da je prvoosumnjičenik na osnovu fiktivnih otpremnica i zajedno s takvim otpremnicama ispostavljao fakture Rapskoj plovidbi d.d., iako iz brodskih dnevnika imenovanog brodara je vidljivo kako prema spomenutim otpremnicama nije obavljen i utovar goriva u trajekte, a po predmetnim je fakturama isplaćeno ukupno 424.629,54 kune za ispostavljenih šest faktura.
U istražnom zahtjevu predloženo je da se u odnosu na prvoosumnjičenika, te četvrtog i šestog osumnjičenika odredi mjera pritvora iz zakonske osnove predviđene u čl. 102. st. 1. t. 2. i 4. ZKP-a.