Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv Z. Č. zbog razbojništva i zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Z. Č. (1966.) zbog kaznenog djela razbojništva iz čl. 218. st. 2. Kaznenog zakona, počinjenog na štetu M. Š. i zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 1. i dr. Kaznenog zakona na štetu M. Š. i M. B. (3. 12. 2007.)
Okrivljeniku se optužnicom stavlja teret da je oko pet minuta iza ponoći 10. srpnja 2007., u nakani da se neosnovano okoristi, maskiran pričekao M. Š., vlasnika mjenjačnice u Trogiru, u vrijeme nakon zatvaranja mjenjačnice kada se M. Š. sa utrškom vraćao kući. Okrivljenik ga je zaskočio na stepenicama obiteljske kuće i nekoliko ga puta udario gumenom palicom po glavi. Nakon hrvanja, okrivljenik je izvukao nabijeni i otkočeni pištolj marke Pietro Beretta, svjestan da lako može ispaliti metak i time ugroziti život M. Š. i drugih prolaznika, pa je u nastavku naguravanja došlo do ispaljivanja dva metka od kojih je prvi pogodio vlasnika mjenjačnice i teško ga ozlijedio (strijelna rana petog prsta lijeve šake) dok je drugi metak prošao u neposrednoj blizini M. Š., udario u zid te se fragment zrna odbio i zahvatio prolaznika M. B. lakše ga ozlijedivši (opekotina prednje desne strane prsnog koša). Tereti ga se da je potom uperio pištolj u grudi M. Š., koji je u strahu za život prestao pružati otpor, i uzeo mu ručnu torbu s utrškom u iznosu od 1.790.081,07 kuna te pobjegao.
Okrivljenik se nalazi u pritvoru od 18. listopada 2007. temeljem pritvorske osnove iz čl. 102. st. 1. t. 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku.