Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zaprešiću
U tijeku izvidi nadležnih tijela vezano za zagađivanje potoka Gorjak

S obzirom na posljednje medijske istupe Udruge Ekoturist iz Brdovca i Udruge Eko Kvarner vezano za zagađivanje potoka Gorjak u općini Brdovec, Općinsko državno odvjetništvo u Zaprešiću je još sredinom ožujka 2007. godine zatražilo od nadležnih tijela provođenje izvida i prikupljanje podataka zbog utvrđivanja zagađenosti navedenog potoka, uzroka zagađenosti i utjecaja na okoliš te život i zdravlje ljudi. Temeljem do sada provedenih izvida prikupljeni su podaci od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Hrvatskih voda. (6. 12. 2007.)
Ujedno, Općinsko državno odvjetništvo u Zaprešiću postupa temeljem kaznene prijave zaprimljene 29. listopada 2007. koju je podnijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva protiv odgovornih osoba i TD "Pliva Hrvatska" d.d. i TD "Kvasac" d.o.o. zbog kaznenih djela iz čl. 250 i čl. 262 Kaznenog zakona (onečišćenje okoliša i teško kazneno djelo protiv okoliša). Povodom te prijave Policijska uprava zagrebačka provodi kriminalističku obradu odnosno u tijeku je prikupljanje relevantnih podataka.
Po dovršetku izvida i dobivanju rezultata, državno će odvjetništvo donijeti odluku o daljnjem postupanju te će o njoj pravovremeno obavijestiti javnost.