Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Zbog obaranja helikoptera Europske promatračke misije i usmrćenja petero promatrača, potpukovnik i poručnik bivše JNA, Dobrivoje Opačić i Emir Šišić pravomoćno su osuđeni na kazne zatvora - svaki u trajanju od po 20 godina

Povodom odluke suda u Rimu o pokretanju kaznenog postupka protiv Blagoja Adžića, Ljubomira Bajića, Božidara Martinovića i Dobrivoja Opačića, podsjećamo kako je Vrhovni sud Republike Hrvatske u siječnju 1993. potvrdio presudu Okružnog suda u Varaždinu kojom su Dobrivoje Opačić i Emir Šišić u rujnu 1992. u odsutnosti osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina svaki zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom. (6. 12. 2007.)
Optužnicom Okružnog javnog tužilaštva u Varaždinu stavlja im se na teret da su nešto prije 14 sati 7. siječnja 1992.; u cilju usmrćenja pripadnika Europske promatračke misije; i to optuženi potpukovnik bivše JNA Dobrivoje Opačić kao dežurni operativni časnik vojnog aerodroma u Bihaću, po primljenom izvješću da dva helikoptera Europske promatračke misije lete od mađarske granice za Zagreb, naredio dežurnom pilotu bivše JNA, optuženom poručniku Emiru Šišiću, da s avionom MIG 21 poleti prema navedenim helikopterima. Nakon što je Emir Šišić u letu avionom presreo i zauzeo poziciju iza helikoptera s njihove lijeve strane te javio Dobrivoju Opačiću da helikoptere ima u svom vidokrugu, Dobrivoje Opačić mu je naredio borbeno djelovanje. Emir Šišić je potom ispalio dvije rakete "zrak-zrak" i jednom pogodio trup helikoptera, iza kabine s lijeve strane, uslijed čega je došlo do eksplozije i raspada helikoptera na području udoline zvane Sele nedaleko sela Podrute. Zbog višestrukih teških i po život opasnih ozljeda na mjestu događaja smrtno je stradalo pet članova promatračke misije.
Optuženi Emir Šišić je potom iz avionskog topa ispalio više granata prema drugom helikopteru u kojem se nalazilo četvero članova promatračke misije no promašio je cilj zbog pravovremene reakcije pilota tog helikoptera.