Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podnijeta žalba na presudu kojom je 16 optuženika proglašeno krivima zbog prijevara i poticanja na prijevaru

Županijski sud u Bjelovaru donio je presudu kojom je prvooptuženog D. S. proglasio krivim zbog počinjenja kaznenih djela prijevare i poticanja na prijevaru opisanih u čl. 224. st. 4. Kaznenog zakona i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, dok je ostale optuženike osudio na uvjetne zatvorske kazne. Prvooptuženom D. S. sud je izrekao oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.292.858,29 kuna te mu produljio pritvor.
Protiv navedene presude Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podnijelo je žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i izrečene preblage kazne s obzirom na težinu počinjenog djela. (11. 12. 2007.)
Naime, prvooptuženi D. S. proglašen je krivim jer je kao zaposlenik Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb, Uprava šuma, Šumarija Garešnica, iskoristio svoj položaj radi stjecanja protupravne imovinske koristi tako što je nezakonito sastavljao zahtjeve za kredit i unosio neistinite podatke o visini svoje plaće, svojom rukom je na zahtjeve stavljao potpise ovlaštenih osoba i konačno, na zahtjeve je stavljao okrugli štambilj.
Na taj način oštetio je "Raiffeisen bank" d.d. Austrija za 252.381,01 kn, "VB lesing" d.o.o. Zagreb za 565.393,37 kn i "Splitsku banku" za 1.397.532,28 kn.
Ostali optuženici proglašeni su krivima jer su, u namjeri da drugom pribave protupravnu imovinsku korist, doveli nekoga u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica i time ga naveli da na štetu svoje imovine nešto učini. Takvim kaznenim djelom pribavljena je znatna imovinska korist.