Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog razbojništva i pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1979.) i (1963) zbog kaznenog djela razbojništva iz čl. 218. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz čl. 90 u svezi čl. 33 KZ-a. (14. 12. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da su se osumnjičenici 4. prosinca 2007., oko 7,50 sati, prema unaprijed stvorenoj namjeri da se domognu veće količine novca, zajedno sa kasnije pokojnim D. M. (1967.) dovezli osobnim automobilom s nepripadajućim tablicama u blizinu poduzeća Getro u Sesvetama, te maskirani i naoružani (28-godišnjak je imao pištolj, a D. M. automatsku pušku) pričekali dolazak specijalnog dostavnog vozila zaštitarskog poduzeća. Dvojica zaštitara ušla su u krug, a potom i u poduzeće po novac, dok je treći zaštitar (vozač) ostao u vozilu.
U tom su trenutku iz automobila izašli osumnjičeni 28-godišnjak i D. M. i, dok je osumnjičeni 44-godišnjak ostao u vozilu pazeći da netko ne naiđe, preskočili ogradu i ušli u krug poduzeća gdje je D. M. djelatniku u portirnici uz prijetnju automatske puške naredio da preda oružje i legne na pod.
Osumnjičeni 28-godišnjak i D. M. potrčali su prema specijalnom vozilu, pričekali izlazak zaštitara, dotrčali do njih i vatrenim im oružjem naredili da legnu na pod, a vreću s novcem bace, što su oni u strahu i učinili.
Treći je zaštitar, vidjevši što se događa, izašao iz vozila, izvadio i repetirao službeni pištolj te zaobišao specijalno vozilo, našavši se nasuprot 28-godišnjaka i D. M. Osumnjičeni 28-godišnjak je odmah, u namjeri da zaštitara liši života, prema njemu uperio pištolj i počeo sa okidanjem no iz netuvrđenog razloga nije došlo do ispaljenja hica. Na njegovo ponovljeno repetiranje pištolja, zaštitar je, u namjeri da ga spriječi, iz službenog pištolja ispalio više hitaca u 28-godišnjaka, a vidjevši da D. M. bježi prema izlazu iz poduzeća odnoseći torbu i novac, zaštitar je potrčao za njim govoreći mu da stane i baci vreću. Kako D. M. nije stao već se okrenuo držeći u ruci automatsko oružje s namjerom da ga usmrti, zaštitar je prema njemu ispalio više hitaca koji su ga i pogodili.
Jedan od zaštitara primijetio je 28-godišnjaka koji se podigao i, s uperenim pištoljem krenuo prema drugom zaštitaru, pa je povikao da baci pištolj no kako se ovaj, s uperenim pištoljem, okrenuo prema njemu, zaštitar je u njega ispalio jedan hitac i 28-godišnjak je pogođen pao na tlo, dok je osumnjičeni 44-godišnjak pobjegao u nepoznatom smjeru.
Osumnjičenici su za oko 530.000,00 kuna oštetili poduzeće Getro.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora temeljem odredbe čl. 102. st. 1. toč. 1., 2. i 4. Zakona o kaznenom postupku.