Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv J. V. zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke J. V. (1951.) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona. (20. 12. 2007.)
Optužnicom joj se stavlja na teret da je od 1. siječnja 1999. do 31. listopada 2001. u Zagrebu, kao načelnica Odjela za kolektivne ugovore i odnose sa sindikatima i poslodavcima u Upravi jednog ministarstva; zadužena za upravljanje radom Odjela te suradnju sa središnjicama sindikata kao i obavljanje drugih poslova iz djelokruga Odjela te poslova po nalogu pomoćnika ministra; a u cilju da se nepripadno materijalno okoristi; posao organizirala na način da je, protivno čl. 65. Zakona o upravnom postupku, osobno zaprimala dio zahtjeva za registraciju sindikalnih podružnica i evidentiranje promjena mimo pisarnice u kojoj se na zahtjevu otisne prijemni štambilj te daju klasifikacijske oznake i urudžbeni broj. Ujedno ju se tereti da je od sindikalnih predstavnika, protivno čl. 17. st. 1. Zakona o upravnim pristojbama, umjesto državnih biljega koje su dužni priložiti uz zahtjev, tražila gotovinu na ime upravne pristojbe te istima izdavala potvrde o zaprimljenim iznosima neistinito ih prikazujući službenim ispravama. Naime, potvrde je vlastoručno potpisivala te stavljala otiske pečata ministarstva nakon čega na podnesene zahtjeve nije stavljala biljege ili ih je stavljala u nedostatnom iznosu, a preostali je novac dobiven na ime upravnih pristojbi zadržavala za sebe nakon čega je sama izradila rješenja ili naložila njihovu izradu djelatnicama Odjela i otpremala mimo pisarnice i bez arhiviranja.
Tereti ju se da je za sebe zadržala ukupni iznos od najmanje 102.890,00 kuna oštetivši time istovremeno, za taj isti iznos, Proračun Republike Hrvatske.