Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv A. M i V. V. zbog otmice, teškog ubojstva i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana A. M. (1978.) i V. V. (1975.) zbog kaznenih djela otmice iz čl. 125. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 5. KZ-a i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335. st. 1. KZ-a. (20. 12. 2007.)
Tereti ih se da su zajedno i po prethodnom dogovoru da će zatočiti slovenskog državljanina J. B. i od njegovih roditelja za puštanje na slobodu zatražiti iznos od 200.000,00 EUR-a, 18. lipnja 2007. osobnim automobilom otputovali u Republiku Sloveniju po J. B. i istog ga dana dovezli u Republiku Hrvatsku te ga najprije zatočili na neutvrđenoj adresi u Zagrebu, a potom od 19. lipnja 2007. u jednoj vikend kući na području Sisačko-moslavačke županije. Prema njihovom unaprijed stvorenom planu, okrivljenik A. M. je, u cilju dobivanja 200.000,00 EUR-a, u jutarnjim satima 19. lipnja 2007. u više navrata nazivao majku oštećenog J. B.-a tražeći predaju novca u iznosu od 200.000,00 EUR-a jer će mu, u slučaju da ne preda novac, odsjeći noge i ubiti ga; i da je potom od 19. lipnja pa do 23. lipnja 2007. nazivao oca zatočenog tražeći predaju novca inače će ga, ako novac ne dobiju, isjeći, odrezati mu prst i ruku i poslati poštom, a zatim likvidirati i zakopati te ga poslati u crnoj vreći dok će i njega (oca) također kad-tad reciklirati.
Tim je razgovorima cijelo vrijeme prisustvovao i okrivljeni V. V.; koji je 21. lipnja 2007. sa svog mobilnog aparata; a za vrijeme dok se nalazio u Republici Sloveniji i promatrao oca zatočenog koji se nije mogao odlučiti za ulazak u Republiku Hrvatsku radi predaje novca; okrivljeniku A. M. na njegov mobilni aparat poslao poruku u kojoj je opisao zatočenikova oca i automobil koji vozi; a što je okrivljeniku A. M. poslužilo da, odmah nakon toga, u razgovoru s ocem mu opiše automobil u kojem se on nalazi zahtijevajući da uđe u Republiku Hrvatsku i donese novac; no otac, iz straha za svoj život kao i da će mu prikupljeni novac biti oduzet prilikom prelaska granice, nije ušao u Republiku Hrvatsku već se vratio u Ljubljanu.
Optužnicom im se stavlja na teret da su; nakon počinjenja kaznenog djela otmice a kako bi uklonili tragove koji bi upućivali na njih kao otmičare zatočenog J. B. i spriječili ga da naknadno otkrije njihov identitet; za vrijeme dok su se nalazili u vikend kući, oko 21 sat 21. lipnja 2007. platnenom samoljepljivom trakom svezali zatočeniku ruke oko zglobova ispred tijela, a na glavu navukli tri PVC vrećice, svaku svezali u čvor i zalijepili platnenom samoljepljivom trakom te sve skupa stisnuli smotanom PVC vrećicom oko vrata uslijed čega se zatočeni J. B. ugušio, a okrivljenici su ga nakon toga zakopali u jamu i pokrili lišćem i narezanim granjem.
Ujedno se okrivljenog A. M. tereti da je na neutvrđeni način, protivno odredbi čl. 11. Zakona o oružju, nabavio automatsku pušku s dva pripadajuća spremnika i 41 komadom streljiva te ju pohranio u stanu kojeg je koristio u Zagrebu, a pronašli su je policijski službenici 27. lipnja 2007.
Protiv okrivljenika je predloženo produljenje pritvora do okončanja kaznenog postupka temeljem čl. 102. st. 1. t. 1., 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku.