Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv 26-godišnjaka zbog teškog ubojstva počinjenog na osobito okrutan i krajnje podmukao način te pokušaja silovanja

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Istražnom centru Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 91. točka 3. i točka 5. Kaznenog zakona, počinjenog na osobito okrutan i krajnje podmukao način i zbog, u cilju prikrivanja kaznenog djela, silovanja u pokušaju iz članka 188. stavak 1. u svezi s člankom 33. Kaznenog zakona.
Predloženo je određivanje pritvora temeljem članka 102. stavak 1. točka 4. Zakona o kaznenom postupku tj. zbog posebno teških okolnosti kaznenih djela.
Istražni sudac donio je rješenje o provođenju istrage i određivanju pritvora. (11. 1. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 26-godišnjak oko 20,15 sati 5. siječnja 2008. u Trilju, upravljao osobnim vozilom marke Volkswagen Golf i opazio pokraj mosta otprije mu poznatu K. Š. (1987.), te je, u cilju da s njom ima spolni odnos, zaustavio vozilo i ponudio joj prijevoz do Sinja, iskoristivši pritom njeno povjerenje proizišlo iz prijašnjeg poznanstva. Djevojka je, ništa ne sluteći, sjela u vozilo, a kako se osumnjičenik izgovorio da mora otići svojoj kući po novac, odvezli su se do pustog mjesta na kojem je zaustavio vozilo i zatražio od nje spolni odnos. Kada je ona to odbila, počeo ju je udarati po tijelu i glavi, gušiti je stežući joj rukama vrat, te je hvatati za prsa, stražnjicu i bedra, skinuvši joj pritom odjeću unatoč njezinom otporu.
U pokušaju spolnog odnosa osumnjičenik nije uspio zbog njenog snažnog otpora. Nakon toga je, u cilju oduzimanja njenog života i onemogućavanja joj da otkrije i prijavi pokušaj silovanja, metalnim ju je odvijačem za vozilo (tzv. francuski ključ) više puta snažno udario po glavi zadavši joj; osim brojnih oguljotina, posjekotina i krvnih podljeva šaka, podlaktice, vrata, leđa, ramena, nogu, stražnjice, lijeve dojke, bubrega, krvnih podljeva unutarnje strane spolnog organa; još i najmanje dvadeset i tri nagnječno razderne rane glave od kojih većinu do dubine kosti, s razdorom usnice i prijelomom zubiju te prijelom nosne i čeone kosti s unutarnjim krvarenjem.
Oštećena K. Š. je zbog teških i po život opasnih ozljeda te trpeći snažne bolove umrla, nakon čega je osumnjičenik njezino mrtvo tijelo odvezao na pusto mjesto u Docu Donjem i bacio ga u ponor te prekrio granjem.