Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv L. Đ., M. K. i Đ. B. zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te protiv D. I. zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenja isprave i protiv D. Ž. zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv L. Đ. (1980.), M. K. (1959.) i Đ. B. (1959.) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona, te protiv D. I. (1977.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz članka 337. stavka 1. i 4. KZ-a uz primjenu članka 37. KZ-a i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 311. stavka 1. KZ-a, i protiv D. Ž. (1962.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz članka 337. stavka 1. i 4. KZ-a uz primjenu članka 37. KZ-a. (14. 1. 2008.)
Optužnicom im je stavljeno na teret da su sukladno zajedničkom dogovoru, a s ciljem da okrivljenicima L. Đ., D. I., D. Ž. i za sada nepoznatoj osobi pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist, 15. studenog 2007. s računa jedne tvrtke u podružnici Raiffeisen banke d.d. u Osijeku neovlašteno podigli 12 milijuna kuna.
U ostvarenju dogovora okrivljenik L. Đ. je kao osobni bankar u navedenoj banci neovlašteno pribavio podatke o stanju računa, žigu i osobama ovlaštenim za raspolaganje novčanim sredstvima na računu tvrtke te ih predao okrivljenom D. I. koji je na osnovi tih podataka nabavio krivotvorenu putnu ispravu na ime jedne od navedenih ovlaštenih osoba i krivotvoreni žig ove tvrtke. Navedenog dana, za sada nepoznata osoba je pomoću ove lažne putne isprave i lažnog žiga virmanskim nalogom sa dva krivotvorena potpisa zatražila od okrivljenica M. K. i Đ. B. isplatu 12 milijuna kuna, koje su mu sukladno ranijem dogovoru, svojim potpisima odobrile traženu isplatu te mu je navedeni iznos i isplaćen.
Okrivljenici L. Đ., M. K., Đ. B. i D. I. nalaze se u pritvoru Zatvora Osijek te je predloženo produljenje pritvora, dok se D. Ž. nalazi u bijegu te je u odnosu na njega predloženo suđenje u odsutnosti, a policijski službenici pokušavaju utvrditi identitet zasad nepoznate osobe.