Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Sud proglasio krivim V. D. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, dok je Z. K. oslobodio optužbe za istovrsno kazneno djelo

Povodom optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, Županijski sud u Osijeku donio je presudu kojom je hrvatskog državljanina V. D. (1961.) proglasio krivim zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona RH te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci. Istom presudom je hrvatski državljanin Z. K. (1957.) oslobođen optužbe da bi počinio istovrsno kazneno djelo. (17. 1. 2008.)
Naime, optuženi V. D. je proglašen krivim jer je 18. travnja 1992. u Dalju, tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske; protivno odredbama međunarodnog humanitarnog i ratnog prava, a u namjeri protjerivanja nesrpskog stanovništva s tog područja; zajedno s drugim pripadnicima paravojnih postrojbi, prema popisu sastavljenom u tzv. "Štabu TO", nasilno istjerao iz njihovih kuća 90 građana hrvatske narodnosti, 11 građana mađarske narodnosti, dvoje građana muslimanske narodnosti i jednog građanina slovačke narodnosti, te ih protjerao na tada slobodno područje Republike Hrvatske ne dopuštajući im da ponesu niti najnužnije osobne stvari.
Sud je optuženog Z. K. oslobodio optužbe da bi sudjelovao u počinjenju istog kaznenog djela smatrajući kako nije dokazano da bi počinio kazneno djelo za koje ga se optužuje.
U odnosu na osuđujući dio presude državno će odvjetništvo podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zbog odluke o visini kazne, a u odnosu na oslobađajući dio presude, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.