Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Općinsko dražvno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv pet hrvatskih državljana zbog krivotvorenja isprave, pokušaja prijevare i odavanja službene tajne

Općinsko dražvno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv pet hrvatskih državljana (1975., 1975., 1958., 1942. i 1950.) zbog kaznenog djela protiv vjerodostojnosti isprava – krivotvorenjem isprave iz čl. 311. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, kaznenog djela protiv imovine – prijevarom u pokušaju iz čl. 224. st. 1. i 4. KZ-a u svezi s čl. 33. st. 1 KZ-a te zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti – odavanjem službene tajne iz čl. 351. st. 1. i 2. KZ-a. (18. 1. 2008)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od lipnja 2007. do 2. kolovoza 2007., u Zagrebu, prema prethodnom dogovoru i u namjeri da neovlašteno prodaju tuđe nekretnine i steknu veliku nepripadnu materijalnu dobit u zajedničku korist; nakon što je jedan od osumnjičenika, inače djelatnik policije, obavio uvid u Informativni sustav Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za hrvatskog državljanina (1943.) te njegove osobne podatke neovlašteno priopćio drugim osumnjičenicima; na neutvrđen način pribavili neoriginalnu osobnu iskaznicu sa fotografijom jednog od njih u koju su unijeti osobni podaci 65-godišnjaka, a koji je vlasnik parcela u katastarskoj općini Čibača.
Potom su s tom neoriginalnom osobnom iskaznicom otvorili tekući račun na ime 65-godišnjaka, aktivirali uslugu tajnog broja za njegov pretplatnički broj u T-Com-u te naknadno otvorili još jedan račun u poslovnici jedne banke u Dubrovniku. Istovremeno je jedan od osumnjičenika stupio u kontakt s direktorom jednog poduzeća koje se bavi posredovanjem pri prodaji nekretnina predstavivši mu se kao poznanik 65-godišnjaka i ponudio mu navedenu nekretninu po cijeni od 140,00 eura po kvadratnom metru. Direktor tog poduzeća proslijedio je ponudu direktoru drugog poduzeća koji je potom započeo pregovore s osumnjičenicima, pri čemu mu se jedan od osumnjičenih neistinito predstavljao kao 65-godišnji vlasnik spomenutih nekretnina, a drugi osumnjičenik kao njegov šogor "Marko". Pritom su mu pokazivali navedenu nekretninu na stvarnom lokalitetu neistinito predočivši da su ju spremni prodati za kupoprodajnu cijenu od 1.675.185,00 eura.
Dogovoreno je zaključenje kupoprodajnog ugovora ali do njegova potpisivanja u javnobilježničkom uredu nije došlo s obzirom da je jedan od osumnjičenika uočio policijske službenike Policijske uprave zagrebačke tijekom postavljene tzv. "zasjede".
U odnosu na trojicu okrivljenika koji su zadržani rješenjem istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu predloženo je određivanje pritvora temeljem zakonske osnove predviđene čl. 102 st. 1 t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.