Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu
Podnijet istražni zahtjev protiv 28-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće iz članka 272. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona te je predložilo određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela. (24. 1. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je 28-godišnjak 19. siječnja 2008. pod utjecajem alkohola (1,58 g/kg) i, iako se približavao obilježenom pješačkom prijelazu, neprilagođenom brzinom upravljao osobnim automobilom kolnikom Ulice Luke Botića u Đakovu. Uslijed nesposobnosti za vožnju zbog alkoholiziranosti i neprilagođene brzine, osobnim je automobilom naletio na R. M. (1961.) koja je prelazila cestu preko obilježenog pješačkog prijelaza i nanio joj teške i po život opasne ozljede od kojih je ona 21. siječnja 2008. preminula u Kliničkoj bolnici Osijek.
S obzirom na to da je osumnjičenik do sada 19 puta prekršajno prijavljivan zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prekoračenja brzine kretanja, a pri čemu je izazvao i dvije prometne nesreće, državno odvjetništvo smatra kako navedene okolnosti nedvojbeno ukazuju na opasnost da bi boravkom na slobodi mogao ponovno počiniti istovrsno kazneno djelo.