Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Belom Manastiru
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom i sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Belom Manastiru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1965. i 1941.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom iz čl. 263 st. 1. i 3. Kaznenog zakona i sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti iz čl. 317. st. 1. KZ-a. (1. 2. 2008.)
Sudski ovršitelj je 30. siječnja 2008. u prisutnosti stranaka i njihovih punomoćnika te uz osiguranje dva policijska službenika provodio sudsku ovršnu radnju iseljenja iz stana prvoosumnjičenika i njegove obitelji. U namjeri da ga u tome spriječe, osumnjičeni je 43-godišnjak iz prethodno pripremljenog karnistera izlio benzin po namještaju i tepihu dnevne sobe, a osumnjičena 67-godišnjakinja je s unaprijed pripremljenim šibicama zapalila navedeni tepih. Požar koji je nakon toga planuo te prijetio proširenju i na druge stanove u zgradi, ugasio je policijski službenik pomoću protupožarnog aparata. Zbog opisane situacije ovrha nije provedena, a sudski ovršitelj i policijski službenici su zbog udisanja dima zatražili liječničku pomoć.
Osumnjičene osobe su uhićene i protiv njih je predloženo određivanje pritvora zbog opasnosti od ometanja istrage, ali i zbog opasnosti da bi mogli ponovno počiniti istovrsno djelo.