Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnijet optužni prijedlog protiv S. V. H. i M. H. zbog prijevara

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je Općinskom sudu u Varaždinu optužni prijedlog protiv hrvatskih državljanki S. V. H. (1972.) i M. H. (1978.) zbog kaznenih djela protiv imovine - prijevarom u produljenom trajanju iz čl. 224 st. 4. u svezi st. 1. i čl. 61. Kaznenog zakona. (1. 2. 2008.)
Optužnim prijedlogom se okrivljenicama stavlja na teret da su od 15. listopada 2007. do 28. siječnja 2008. u Varaždinu, u cilju da si pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, zajednički i dogovorno unajmljivale sobe u hotelima lažno prikazujući da će uredno platiti troškove boravka, iako takvu namjeru nisu imale. Tereti ih se da su unajmile sobu u jednom hotelu neistinito predočivši da će troškove boravka u hotelu uredno podmiriti, a što nisu namjeravale učiniti. Ujedno, tereti ih se da su tijekom boravka u hotelu, višekratnim lažnim obećanjima o plaćanju računa i potpisujući izjave s takvim tvrdnjama, a M. H. sklopivši i ugovor o zajmu s trgovačkim društvom kao zajmodavcem na iznos od 50.000,00 kuna, kojim se obvezala isti iznos vratiti do 30. studenog 2007., te kao osiguranje povrata zajma izdala suglasnost o zapljeni i bjanko zadužnicu, znajući da se taj novac neće moći naplatiti, jer je račun njezinog obrta blokiran. Na opisani način prikrivale su činjenicu da su bez novaca te održavale uvjerenje da će troškovi biti plaćeni, sve do 9. siječnja 2008. kada su napustile hotel ne plativši nastale troškove čime su to trgovačko društvo oštetile za 62.301,00 kuna.
Tereti ih se i da su 11. siječnja 2008. unajmile sobu u drugom hotelu neistinito predočivši da će uredno platiti troškove boravka iako to nisu namjeravale učiniti znajući da nemaju novca i dajući lažna obećanja o podmirenju računa, uslijed čega su boravkom do 28. siječnja 2008., oštetile drugo trgovačko društvo za 14.989,22 kune.
Optužnim prijedlogom predlaže se izricanje kazni zatvora te određivanje pritvora protiv obje okrivljenice temeljem čl. 102 st. 1 toč. 1. i toč. 3. Zakona o kaznenom postupku, odnosno zbog opasnosti da će pobjeći i da će ponoviti kazneno djelo.