Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv 46-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 2. u svezi čl. 263. st. 2. Kaznenog zakona. (4. 2. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik u ranim jutarnjim satima 30. siječnja 2008. prilikom obavljanja poslova zapovjednika smjene profesionalne vatrogasne jedinice u krugu INA Rafinerije nafte Urinj-Rijeka; a nakon uočavanja istjecanja veće količine opasne tvari (SLOP VISBREKING) benzina u sigurnosni prostor tzv. tankvane ispod rezervoara u krugu navedene rafinerije; propustio poduzeti dužne mjere zaštite od požara, eksplozije kao i utjecaja predmetne materije na život i zdravlje ljudi. Osnovano se sumnja da je propustio o izvanrednom događaju obavijestiti nadležne dežurne službe kako bi osigurao mjesto događaja i spriječio opasnost od požara kao i opasnost za zdravlje ljudi, već se potom čak i udaljio iz prostora oko navedenog rezervoara.
Nakon svega opisanog, djelatnik (1971.) Pogona dorade je bez adekvatne tehničke opreme ušao u prostor tankvane i u blizinu rezervoara te je, pokušavajući zatvoriti ventil drenažne cijevi, udahnuo pare spomenute tvari, izgubio svijest i pao u prostor ispod rezervoara gdje je ubrzo i preminuo (posljedica udisanja i gutanja otrovnih tvari).
Osumnjičenik se temeljem rješenja o zadržavanju nalazi u Zatvoru u Rijeci, a protiv njega je zatraženo određivanje pritvora.