Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet optužni prijedlog protiv M. B. zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina M. B. (1970.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine - prijevarom iz čl. 224. st. 1. i 4. Kaznenog zakona. (8. 2. 2008.)
Optužnim mu se prijedlogom stavlja na teret da je u namjeri da se nepripadno okoristi, od 17. rujna 2007. do 6. prosinca 2007. u postupku javne ponude dionica trgovačkog društva HT d.d.; koja se provodila temeljem Odluke Vlade RH i Odluke o izmjenama i dopunama uz određene uvjete kupnje za državljane Republike Hrvatske i uz pravo prvenstva, pogodnosti i posebne uvjete korištenjem prava na povlaštenu kupnju koja pripadaju drugim osobama; pribavio ukupno 18 punomoći hrvatskih državljana.
Tereti ga se da je temeljem tih punomoći u njihovo ime podnio obvezujuće povlaštene ponude te neistinito predočio djelatnicima Hrvatske poštanske banke d.d. Zagreb; ovlaštenim od prodavatelja –Vlade RH; da su kupci dionica u punomoći naznačene fizičke osobe. Ujedno je naznačio broj svog računa za povrat sredstava i kao dopisnu naveo svoju adresu na koju mu je Središnja depozitarna agencija poslala tajnu zaporku (PIN) svakog davaoca punomoći te je uplatio 684.000,00 kuna uslijed čega je po prihvaćanju povlaštenih ponuda stekao ukupno 1134 dionica.
Na opisani si je način pribavio nepripadnu materijalnu dobit od 124.446,42 kune za koji je oštetio državljane Republike Hrvatske koji su po prihvatu obvezujućih povlaštenih ponuda uskraćeni za korištenje privilegiranih prava na kupnju paketa dionica.
Predloženo je da se na temelju čl. 82 Kaznenog zakona od okrivljenika oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom i da se na temelju čl. 219 st. 5. i 6. Zakona o kaznenom postupku izda privremena mjera kojom će sud Središnjoj depozitarnoj agenciji d.d. naložiti da blokira odnosno, onemogući otuđenje i opterećenje predmetnih dionica HT d.d. u korist trećih.