Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Odbijen prijedlog Ribnjačarstva d.d. Poljana za ponavljanje postupka čime je pravomoćno odbijen i tužbeni zahtjev za naknadu štete počinjenu od kormorana

Županijski sud u Požegi svojim je rješenjem od 18. siječnja 2008. odbio žalbu Ribnjačarstva d.d. Poljana i u cijelosti potvrdio rješenje Općinskog suda u Pakracu od 21. prosinca 2006., kojim je odbijen prijedlog Ribnjačarstva d.d. Poljana za ponavljanje postupka dovršenog presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 1. prosinca 2004.
Naime, presudom Vrhovnog suda RH preinačene su presude Općinskog suda u Pakracu i Županijskog suda u Požegi na način da je tužitelj, Ribnjačarstvo d.d. Poljana, odbijen s tužbenim zahtjevom za naknadu štete koju su počinili kormorani u iznosu od 10.009.600,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama kao i naplatom parničnog troška u iznosu od 1.361.045,00 kuna te je ujedno dosuđen trošak Republici Hrvatskoj u iznosu od 2.300.000,00 kuna. (8. 2. 2008.)
Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio je nižestupanjske presude zbog pogrešne primjene materijalnog prava jer je predmet parnice bila tražbina (naknada štete) koja nije procijenjena u vrijednosti društvenog kapitala u postupku pretvorbe, a što ti nižestupanjski sudovi nisu uzimali pravnorelevantnim. Podsjetimo, Ribnjačarstvo d.d. Poljana, nakon što je zaprimilo presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, pokrenulo je prijedlog za ponavljanje postupka tvrdeći da je tada pronašlo bilancu iz 1991. godine, a za koju su tvrdili da je bila zagubljena, te da je u toj bilanci bilo iskazano potraživanje naknade štete i to u iznosu od tadašnjih 43 HRD-a pa je, slijedom toga, sporno potraživanje procijenjeno u vrijednosti društvenog kapitala u postupku pretvorbe.
Općinski sud u Pakracu je po predmetnom prijedlogu za ponavljanje postupka, 9. lipnja 2006., bio donio rješenje kojim je bilo dopušteno ponavljanje postupka i ukinuta presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 1. prosinca 2004. Međutim, državno odvjetništvo uložilo je žalbu na to rješenje te je Županijski sud u Požegi uvažio žalbu i ukinuo rješenje Općinskog suda u Pakracu vrativši predmet na ponovni postupak i odlučivanje.
U ponovljenom postupku Općinski sud u Pakracu donio je rješenje kojim je odbijeno Ribnjačarstvo d.d. Poljana za ponavljanje postupka, a sada je to rješenje potvrđeno i odlukom Županijskog suda u Požegi. U tom je postupku Republici Hrvatskoj dosuđen trošak u iznosu od 1.300.000,00 kuna.