Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Predloženo provođenje istražnih radnji protiv 26-godišnjaka zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe i teške tjelesne ozljede

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je prijedlog za poduzimanje istražnih radnji s prijedlogom za određivanje pritvora protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela, i to teške tjelesne ozljede iz čl. 99. st. 1. Kaznenog zakona, zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe iz čl. 213. st. 1. i 2. KZ-a i nasilničkog ponašanja u obitelji iz čl. 215.a. istog zakona. (20. 2. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 26-godišnjak od 1. siječnja 2001. do 15. veljače 2008. u svojoj obiteljskoj kući u Dicmu i Splitu, svoju nevjenčanu suprugu (1979.) vrijeđao pogrdnim riječima, udarao je rukama i nogama te joj prijetio smrću u prisustvu njihove zajedničke šestogodišnje kćeri. Također, osnovano se sumnja da nije materijalno pridonosio za osnovne egzistencijalne potrebe domaćinstva. Ujedno, postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 15. veljače 2008. svoju nevjenčanu suprugu teško tjelesno ozlijedio izudaravši je rukama i nogama po glavi i tijelu od kojih je ona zadobila potres mozga, frakturu jednog rebra i napuknuće zdjelice, a opisano je učinio nakon što ga je oštećena zatekla u kući s drugom ženskom osobom.
Istražni je sudac prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Splitu te svojim rješenjem osumnjičeniku odredio pritvor na temelju čl. 102 st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku, budući da je isti višestruko osuđivana osoba te su protiv njega u tijeku i drugi kazneni postupci za kaznena djela s elementima nasilja.