Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu
Podignuta optužnica protiv V. Š. zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu podiglo je nakon provedene istrage optužnicu pred Općinskim sudom u Đakovu protiv V. Š. (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272 st. 1. i 3. Kaznenog zakona te je predložilo produljenje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela. (22. 2. 2008.)
Optužnicom mu je stavljeno na teret da je 19. siječnja 2008. u ulici Luke Botića u Đakovu, protivno odredbi čl. 199 st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljao svojim osobnim automobilom pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,73 g/kg). Uslijed bitno umanjenih vozačkih sposobnosti zbog alkoholiziranosti, nije pravodobno uočio pješakinju R. M. (1961.) koja je preko obilježenog pješačkog prijelaza na raskrižju s Ulicama Lj. Gaja i J. Palmotića prelazila cestu, već je prednjim dijelom vozila naletio na nju i nanio joj teške i po život opasne ozljede od kojih je ona 21. siječnja 2008. preminula u Kliničkoj bolnici Osijek.
Budući da je okrivljeni V. Š. do sada više puta prekršajno prijavljivan i kažnjavan zbog vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja brzine kretanja i drugih kršenja prometnih propisa, pri čemu je izazvao i dvije prometne nesreće, državno odvjetništvo smatra kako navedene okolnosti nedvojbeno ukazuju na opasnost da bi boravkom na slobodi mogao ponovno počiniti istovrsno kazneno djelo zbog čega je predloženo da se već određeni pritvor produlji.