Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv L. P. zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podignulo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina L. P. (1982.) zbog kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 91. t. 3. i 5. Kaznenog zakona počinjenog na osobito okrutan i krajnje podmukao način, te u cilju prikrivanja kaznenog djela silovanja u pokušaju iz čl. 188. st. 1. u svezi s čl. 33. st. 1. i 2. KZ-a, a počinjenih na štetu K. Š. (1987.). (27. 2. 2008.)
Optužnicom mu se stavlja na teret da je oko 20,15 sati 5. siječnja 2008. u Trilju upravljao osobnim vozilom marke Volkswagen Golf i opazio otprije mu poznatu K. Š., te je u cilju da s njom protiv njezine volje ostvari spolni odnos, zaustavio vozilo i ponudio joj prijevoz do Sinja, iskoristivši pritom njezino povjerenje proizišlo iz prijašnjeg poznanstva, a zbog čega je ona ništa ne sluteći i sjela u vozilo. Tereti ga se da je pod izgovorom kako mora otići do svoje kuće po novac, odvezao automobil do pustog mjesta na kojem ga je zaustavio i potom zatražio od K. Š. spolni odnos, a kada je ona to odbila, počeo ju je udarati po tijelu i glavi te ju gušiti stežući joj rukama vrat, a nakon što joj je skinuo odjeću, u silovanju nije uspio zbog njenog snažnog otpora.
Tereti ga se da je u cilju oduzimanja života oštećene i kako bi joj time onemogućio otkrivanje i prijavljivanje pokušaja silovanja, metalnim odvijačem za vozilo, tzv. "francuskim ključem", više ju puta snažno udario po glavi zadavši joj brojne ozljede glave i drugih dijelova tijela, zbog kojih je teških i po život opasnih ozljeda K. Š. preminula trpeći snažne bolove. Okrivljenika se tereti da je nakon toga njeno mrtvo tijelo odvezao na pusto mjesto u Docu Donjem i bacio ga u ponor te prekrio granjem.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji pritvor temeljem čl. 102 st. 1. t. 4. Zakona o kaznenom postupku, tj. zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela.