Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podignuta optužnica protiv D. R. zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je nakon provedene istrage podignulo optužnicu kod Općinskog suda u Pazinu protiv D. R. (1978.), hrvatskog i austrijskog državljanina, zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272 st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (27. 2. 2008.)
Optužnicom mu se stavlja na teret da je pod utjecajem alkohola (koncentracija od 2.15 g/kg alkohola u organizmu) oko 14,30 sati 26. rujna 2007. upravljao osobnim vozilom marke BMW kolnikom Ulice Obala Maršala Tita u Vrsaru; te protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i pristajući da uslijed neprilagođene brzine i načina vožnje može izazvati opasnost za život i tijelo drugih sudionika u prometu; po izlasku iz jednog blagog desnog zavoja (najviša dopuštena brzina kretanja iznosi 50km/h) krećući se brzinom od 63.8 km/h izgubio kontrolu nad upravljačem i prešao na lijevu kolničku traku namijenjenu za promet vozilima koja dolaze iz suprotnog smjera. Tereti ga se da je prednjim središnjim dijelom svog vozila udario u prednju stranu mopeda marke Tomos kojim je, okrivljeniku iz suprotnog smjera, svojom kolničkom trakom upravljao P. Š. te je uslijed naleta moped zajedno s vozačem odbačen, a P. Š. je pri padu zadobio mnogostruke ozljede od kojih je na mjestu nesreće preminuo dok je moped nastavio nekontrolirano klizati po kolniku i zaustavio se ispod parkiranog osobnog vozila marke Mazda.
U optužnici je predloženo je da se protiv okrivljenika D. R. produlji pritvor po osnovi iz čl. 102 st. 1. t. 2. i 3. ZKP-a.