Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Podnijeta tužba protiv fizičke i pravne osobe radi ispravka pogrešnog upisa u k.o. Koprivnica

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je tužbu radi ispravka pogrešnog upisa prava suvlasništva u k.o Koprivnica. Naime, na zgradi i zemljištu u centru grada Koprivnice, površine 2201 kvadratnih metara, u glavnoj su knjizi kao suvlasnici bili upisani Republika Hrvatska u 8/10 dijela i Tvornica obuće "Sloga" d.d. Koprivnica u 2/10 dijela. Nakon pogrešne provedbe sudskog rješenja o uknjižbi vlasništva Marije Tomašić na jednom stanu, neosnovano je umanjen suvlasnički dio Republike Hrvatske na 4/10 dijela. (5. 3. 2008.)
U knjizi položenih ugovora Marija Tomašić bila je upisana kao vlasnica posebnog dijela zgrade te je tražila povezivanje glavne knjige i knjige položenih ugovora. Rješenjem prvostupanjskog suda obavljeno je povezivanje zemljišne knjige i knjige položenih ugovora, na način da se uknjiži kako je suvlasnički dio predlagateljice jednako velik kao i dijelovi ostalih suvlasnika. Međutim, rješenje je pogrešno provedeno u zemljišnoknjižnom odjelu suda, jer su utvrđeni suvlasnički omjeri, i to Tomašić Marija u 5/10 dijela, Sloga d.d. u 1/10 dijela i Republika Hrvatska u 4/10 dijela.
Budući da se Marija Tomašić usprotivila prijedlogu Republike Hrvatske za ispravak pogrešnog upisa, Republika Hrvatska je upućena u parnicu.
Prvostupanjskom presudom usvojen je tužbeni zahtjev te je naloženo zemljišnoknjižnom odjelu da izvrši brisanje ispravka upisa prava suvlasništva te, dok se ne odrede suvlasnički dijelovi u korist svakog suvlasnika, upisat će se da je njen suvlasnički dio jednako velik kao i dijelovi ostalih suvlasnika. Drugotužena "Sloga" d.d. priznala je tužbeni zahtjev, a Marija Tomašić uložila je žalbu o kojoj još nije donijeta odluka.
U zgradi se nalaze poslovni prostori Centra za socijalnu skrb i nekoliko stanova.