Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta optužnica protiv K. Č. i Ž. V. zbog razbojništva i pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo optužnicu protiv hrvatskih državljana K. Č. (1979.) i Ž. V. (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz čl. 218. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz čl. 90. u svezi čl. 33 KZ-a. (12. 3. 2008.)
Optužnicom im se stavlja na teret da su oko 7,50 sati 4. prosinca 2007. zajedno sa kasnije pokojnim D. M., a prema unaprijed stvorenoj namjeri da se domognu veće količine novca, došli osobnim vozilom u blizinu poduzeća Getro u Sesvetama, te maskirani crnim potkapama s prorezima za oči i usta; te K. Č. s pištoljem u rukama a D. M. s automatskom puškom; pričekali dolazak specijalnog dostavnog vozila jednog zaštitarskog poduzeća u kojem su se nalazila tri zaštitara. Dva zaštitara ušla su u krug poduzeća i otišla u unutrašnjost po novac, a treći je ostao u specijalnom vozilu na mjestu vozača.
U tom trenutku su iz automobila izašli okrivljeni K. Č. i D. M i, dok je Ž. V. ostao sjediti u vozilu i pazio da tko ne naiđe, preskočili ogradu i ušli u krug poduzeća gdje je D. M. u portirnici uz prijetnju automatskom puškom portiru naredio da preda oružje i legne na pod. Potom su K. Č. i D. M. potrčali prema specijalnom vozilu i kod drvenih paleta pričekali izlazak zaštitara od kojih je jedan nosio vreću sa 530.000,00 kuna. Dotrčali su do njih i vatrenim oružjem naredili da legnu na pod, a vreću bace, što su oni u strahu i učinili; a treći je zaštitar, koji se nalazio u specijalnom vozilu, vidjevši što se događa izašao iz vozila, izvadio i repetirao službeni pištolj te zaobišao specijalno vozilo, našavši se nasuprot K. Č. i D. M.
Okrivljenog K. Č. se tereti da je odmah, u namjeri da liši života zaštitara, prema njemu uperio pištolj i započeo sa okidanjem, pri čemu iz netuvrđenog razloga nije došlo do ispaljenja hica, a kada je on ponovno, u istoj nakani, repetirao oružje, zaštitar je u cilju da ga spriječi, iz službenog pištolja ispalio više hitaca u okrivljenog K. Č.
U tom je trenutku D. M. počeo bježati prema izlazu iz poduzeća s torbom i novcem, pa je zaštitar potrčao za njim govoreći mu da stane i baci vreću, no D. M. to nije učinio već se okrenuo držeći u ruci automatsko oružje u namjeri da ga usmrti. Zaštitar je tada prema njemu ispalio više hitaca koji su ga i pogodili.
Istovremeno je jedan od zaštitara primijetio kako se okrivljeni K. Č. podiže i s uperenim pištoljem kreće prema drugom zaštitaru, pa je povikao da baci pištolj no okrivljeni se, sa uperenim pištoljem, okrenuo prema njemu, te ga je zaštitar pogodio jednim ispaljenim hicom.
Okrivljeni Ž. V. pobjegao je u nepoznatom smjeru, a okrivljenici su oštetili Getro za iznos od 530.000,00 kuna.
Protiv K. Č. je predloženo zadržavanje u pritvoru temeljem odredbe čl. 102. st. 1. toč. 1., 2. i 4. Zakona o kaznenom postupku do okončanja kaznenog postupka, a protiv Ž. V., s obzirom da se nalazi u bijegu, predloženo je određivanje pritvora temeljem odredbe čl. 102. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku.