Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Donjoj Stubici
Podnijet istražni zahtjev protiv tri osobe i dva trgovačka društva zbog zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Donjoj Stubici podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv dvoje hrvatskih državljana (1951. i 1966.) te protiv dva trgovačka društva zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 2. Kaznenog zakona, te protiv hrvatske državljanke (1988.) zbog kaznenog djela protiv vjerodostojnosti isprave – krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. KZ-a, a sve u vezi s čl. 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (17. 3. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 57-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Oroslavja i osumnjičeni 42-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Velike Gorice nadležnim ispostavama Porezne uprave u Donjoj Stubici i Velikoj Gorici podnijeli zahtjeve za povrat poreza na dodanu vrijednost, i to 57-godišnjak u iznosu od oko 325.700,00 kuna, a 42-godišnjak u iznosu od oko 450.400,00 kuna. Osnovano se sumnja da su pritom neistinito naveli kako se radi o nabavi veće količine energetskih napitaka i pića koje je oroslavsko poduzeće nabavilo od jednog trgovačkog društva iz Samobora, a koje je 42-godišnjak kao direktor u ime velikogoričkog društva kupio od tog oroslavskog poduzeća, iako nikakve isporuke navedenih napitaka nije bilo. Ujedno se osnovano sumnja da je 20-godišnjakinja sastavila krivotvorenu dokumentaciju o opisanoj prodaji pića između poduzeća kojima su spomenuti osumnjičenici direktori.