Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Podnijet zahtjev za proširenjem istrage protiv četiri osobe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Požegi zahtjev za proširenjem istrage protiv četiri osobe (1946., 1967., 1967. i 1972.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1 OKZ-a RH. (25. 3. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je trećeosumnjičeni, od 13. studenog do kraja studenog 1991. godine tijekom obrane šireg područja Pakraca od oružanih napada paravojnih formacija i pobunjenog dijela srpskog stanovništva i pridružene tzv. JNA, u prostorijama Ribarske kolibe, baze Voda vojne policije, u mjestu Ribnjaci (Marino selo) a gdje su, nakon pretresa njihovih kuća, pod sumnjom da skrivaju oružje dovedeni civili srpske nacionalnosti; protivno odredbama međunarodnih konvencija; kao zapovjednik prvog odjeljenja Voda pristao da pripadnici voda fizički i psihički zlostavljaju zatočene civile te ih muče i tjelesno kažnjavaju sve do usmrćenja. Osnovano se sumnja da su u tim postupanjima sudjelovali sam trećeosumnjičeni te četvrtoosumnjičeni, petoosumnjičeni i šestoosumnjičeni pripadnik voda.
Predloženo je da se protiv četvorice osumnjičenika odredi pritvor zbog osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.
Istražni sudac donio je rješenje o otvaranju istrage te je odredio pritvor protiv četvorice osumnjičenika i odredio je tajnost postupka.

Dodajemo, zahtjev za proširenjem istrage podnijet je u predmetu u kojem je Županijsko državno odvjetništvo u Požegi 30. srpnja 2007. podnijelo Županijskom sudu u Požegi istražni zahtjev protiv dvojice hrvatskih državljana (1966. i 1967.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik u studenom i prosincu 1991. godine tijekom obrane šireg područja Pakraca od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela srpskog stanovništva i pridružene tzv. JNA u prostorijama Ribarske kolibe u mjestu Ribnjaci (Marino Selo) kao osnivač i stvarni zapovjednik Voda vojne policije; protivno odredbama međunarodnih konvencija; a saznavši da u dva sela civili srpske nacionalnosti skrivaju oružje, naredio akciju pretrage kuća, oduzimanje oružja i da je jednom pripadniku Voda naredio da s grupom pripadnika uhiti i dovede u improvizirani zatvor radi ispitivanja srpske civile, a da nije upoznao pripadnike Voda o odrednicama međunarodnih konvencija, pa je pri tome dopustio da za sada nepoznati pripadnici Voda muče zatočene civile, fizički i psihički ih zlostavljaju uslijed čega je 17-ero civila preminulo a petero ih je preživjelo.
Ujedno se osnovano sumnja da je drugoosumnjičeni, tijekom istog razdoblja, kao formalni zapovjednik Voda, znajući da su uhićeni i zatočeni civili srpske nacionalnosti i znajući za nezakonite postupke; propustio poduzeti mjere da se spriječe fizička i psihička zlostavljanja, mučenja i udaranja pa je pristajući na posljedice takvog postupanja došlo do usmrćenja civila.
Prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni se nalaze u pritvoru zbog osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.