Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet zahtjev za proširenjem istrage protiv osam osoba zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Na osnovi rezultata istražnog postupka protiv osumnjičenika B. I. (1944.), D. L. (1943.), B. P. (1954.), I. D. (1950.) i M. M. (1958.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i 2. OKZ-a RH; a o kojem je javnost obaviještena priopćenjem od 30. siječnja 2006.; te na temelju dodatno prikupljenih podataka i dokaza od drugih državnih tijela, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu u Osijeku zahtjev za proširenje istrage protiv M. S. (1950.), M. R. (1955.), N. V. (1952.), LJ. V. (1945.), B. S. (1949.), S. B., M. J. i J. M. zbog osnovane sumnja da su počinili istovrsno kazneno djelo. (27. 3. 2008.)
Zahtjevom za proširenje istrage osnovano se sumnja da su osumnjičenici kao časnici tzv. JNA od lipnja 1991. do svibnja 1992. godine; tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva i oružanog napada Srbije i tzv. JNA na Republiku Hrvatsku; provodeći zapovijedi sada pokojnog Andrije Biorčevića, komandanta Novosadskog korpusa, izdavali zapovijedi podčinjenim časnicima i vojnicima da sa okupiranih područja u blizini Osijeka, protivno odredbama međunarodnog ratnog prava, a bez ikakve vojne potrebe iz različitih vrsta oružja pucaju po gradu Osijeku i drugim neokupiranim naseljima uz liniju razdvajanja sa Hrvatskom vojskom.
Uslijed takvog sustavnog i smišljenog razaranja poginulo je 307 civilnih osoba, građana Osijeka i prigradskih naselja. Ujedno je 171 osoba teško tjelesno ozlijeđena dok je veći broj osoba lakše ozlijeđen, a oštećeno je najmanje 1188 stambenih, zdravstvenih, kulturnih, gospodarskih i vjerskih objekata sa štetom od više milijardi kuna.
Osumnjičenici se nalaze u bijegu i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske te je protiv njih predloženo određivanje pritvora.