Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru
Podnijet istražni zahtjev protiv I. K. zbog ubojstva, teških ubojstava i otmice

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru podnijelo je Istražnom centru Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv I. K. (1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela, i to otmice, ubojstva, tri teška ubojstva te jednog pokušaja teškog ubojstva, s prijedlogom za određivanje pritvora protiv osumnjičenika. (2. 4. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je 43-godišnji I. K. sa 25. na 26. ožujka 2008. u vikend kući 36-godišnjeg D. P. u mjestu Vitešinec, iz pištolja ispalio više hitaca u D. P. nanijevši mu više ustrijelnih i prostrijelnih rana od kojih je on umro na mjestu događaja, da bi potom oko 3 sata 26. ožujka u Varaždinskim Toplicama, uz prijetnju pištoljem natjerao 46-godišnju Z. R. da uđe u njegovo terensko vozilo; a sve kako bi na taj način došao do njenog sina D. R. s kojim se želio obračunati zbog prošlogodišnjeg fizičkog sukoba; no Z. R. je, iskoristivši njegovu nepažnju, u jednom trenutku iskočila iz vozila i pobjegla.
Ujedno se osnovano sumnja da je iza ponoći 27. ožujka 2008. došao u kuću 63-godišnjeg F. K. u Velikoj Veterničkoj i, zbog prijašnjeg sukoba s njim, u njega ispalio više hitaca te mu u vrat zabio kuhinjski nož uslijed čega je F. K. odmah preminuo. Sumnja se da je istom prilikom ispalio više hitaca i u 59-godišnjeg V. K. koji se zatekao u kući a kako bi time prikrio ubojstvo 63-godišnjaka, no V. K. od zadobivenih ozljeda nije preminuo.
Osnovano se sumnja da je neposredno nakon toga otišao u nedaleko udaljenu kuću u istom mjestu u kojoj su se nalazili 62-godišnja C. H. i njen 15-godišnji unuk G. H. te je u svakog od njih ispalio više hitaca od kojih su oboje preminuli na mjestu događaja.
Osumnjičeni I. K. trenutno je u bijegu pa je u istražnom zahtjevu predloženo određivanje pritvora protiv njega, kako zbog toga što se krije, tako i zbog svih drugih zakonom predviđenih pritvorskih razloga, odnosno zbog sumnje da će uništiti i sakriti dokaze i tragove te utjecati na druge sudionike postupka, kao i da će ponoviti kazneno djelo ili dovršiti pokušano te zbog posebno teških okolnosti djela.