Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U tijeku su provjere navoda zaprimljenih prijava

Ovim priopćenjem odgovaramo na brojne upite predstavnika sredstava javnog priopćavanja vezano za postupanja u predmetima glede supružnika P. iz Zagreba. (18. 4. 2008.)
Povodom odvođenja na prisilno liječenje M. J. P. 3. travnja 2008., nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 9. travnja 2008. zatražilo izvješća od Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te dostavu izvješća obavljenih unutarnjih nadzora u oba ministarstva. Također je to državno odvjetništvo 14. travnja 2008. zatražilo od Županijskog suda u Zagrebu uvid u izvanparnični predmet. Županijski je sud u Zagrebu 15. travnja 2008. dostavio nepravomoćno rješenje o otpuštanju M. J. P. iz PB Vrapče pozivajući se na službenu tajnu kao razlog za neomogućavanje uvida u spis. Ministarstvo unutarnjih poslova dostavilo je nalaz i izvješće o provedenoj kontroli, dok se izvješće o provedenom nadzoru Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi još čeka.
Kako je I. P. 9. travnja 2008. podnio Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude, to je predmet dostavljen USKOK-u, koji je 10. travnja 2008. od Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije, zatražio provođenje potrebnih radnji u svezi provjere navoda prijave. Također su odmah po primitku obavijesti zatražene provjere u svezi prijave za pokušaj ubojstva, te u svezi napisa u jednom dnevnom listu o navodnoj drogi u sefu I. P.
Zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela, M. J. P. je 16. travnja 2008. podnijela policijskim službenicima kaznenu prijavu protiv I. P. Po primitku te prijave Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je od PU zagrebačke zatražilo provođenje svih radnji i mjera koje je potrebno provesti da bi se mogla donijeti odluka u svezi navoda prijave.
Dakle, nadležna državna odvjetništva su odmah po saznanju zatražila od spomenutih državnih tijela potrebna izvješća i poduzimanje svih potrebnih radnji, te će nakon primitka potrebnih izviješća i obavijesti donijeti odluku u svezi navedenih prijava.