Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Puli
Podignuta optužnica protiv D. V. zbog ubojstava

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je pred Županijskim sudom u Puli optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. V. (1961.) zbog počinjenja dva teška ubojstva iz čl. 91 t. 1. Kaznenog zakona i tri ubojstva iz čl. 90 Kaznenog zakona, a sve u svezi s čl. 40 st. 2. Kaznenog zakona. (21. 4. 2008.)
Optužnicom mu se stavlja na teret da je oko 19 sati 8. studenog 2007. u obiteljskoj kući u pulskoj Rohreggerovoj ulici; u stanju paranoidne psihoze zbog čega nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima; ušao u stan svojih roditelja u prizemlju a u cilju da bi lišio života članove svoje obitelji, svog brata D. V. i članova njegove obitelji. S leđa je prišao ocu R. V. koji je sjedio na trosjedu i više ga puta čekićem udario po glavi, nanijevši mu višestruke teške tjelesne ozljede zbog kojih je on odmah preminuo. Potom je izašao iz stana, i ispred kuće dočekao brata D. V. te mu u zatiljak iz neposredne blizine iz pištolja ispalio jedan metak i time ga usmrtio. Okrivljeni je potom otišao na drugi kat u kojoj je živjela bratova obitelj i u glavu bratove supruge N. V. ispalio iz pištolja dva metka i usmrtio je, a potom je na isti način usmrtio i bratovu petogodišnju kćer i dvomjesečnog sina.
Temeljem čl. 457 st. 1. Zakona o kaznenom postupku stavljen je zahtjev da sud nakon glavne rasprave utvrdi kako je okrivljenik D. V. navedena kaznena djela počinio u stanju neubrojivosti te da mu odredi prisilni smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.
Budući da iz nalaza i mišljenja vještaka neuropsihijatara proizlazi da su simptomi bolesti kod okrivljenika izraženi u punoj mjeri i kako bi zbog te svoje bolesti okrivljeni mogao ponovo počiniti neko teže kazneno djelo, predloženo je da se okrivljenik i dalje zadrži u pritvoru.