Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odgovor na objavljenu netočnu informaciju

U subotnjem izdanju jednog dnevnog lista autor objavljenog komentara naveo je netočnu informaciju, odnosno tvrdnju "koliko i kako Državno odvjetništvo funkcionira svjedoči i primjer da u ladicama već deset godina stoji kaznena prijava protiv Rade Bulata, Marka Belinića, Lutve Ahmetovića i Milke Kufrin za ratni zločin koji su oni sami priznali u komunističkim publikacijama. I nikome ništa, makar bi trebalo prijavu ili procesuirati ili odbaciti. Ili su krivi ili nisu krivi."
S obzirom da citirana tvrdnja novinara nije točna, objavljujemo odgovor na netočnu informaciju. (8. 5. 2008.)

Povodom pronalaska ljudskih kostiju u jami Jazovka kod žumberačkog sela Sošice Sombor, Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu 1998. godine podnijeta je kaznena prijava protiv Rade Bulata, Marka Belinića, Lutve Ahmetovića i Milke Kufrin. Po zaprimanju prijave zatražena je sva raspoloživa dokumentacija od Komisije za žrtve rata i poraća Hrvatskog državnog Sabora, te od Ministarstva unutarnjih poslova prikupljanje daljnjih obavijesti i obavljanje razgovora sa osobama koje bi imale saznanja o prijavljenim događajima i osobama. Obavljen je uvid u arhivske fondove Hrvatskog državnog arhiva, te zatražena dodatna istraživanja od strane Arhiva, a policijski su službenici obavili razgovore s 30-ak osoba koje su mogle pružiti pravno relevantna saznanja. U odnosu na isti događaj tijekom hitnih istražnih radnji 2000. godine istražni sudac je ispitao 18 svjedoka, a također je predloženo ispitivanje prethodno navedenih prijavljenih osoba.
Kako provedenim istraživanjima u Hrvatskom državnom arhivu nije nađena potrebna dokumentacija, to je zatražena pravna pomoć preko Ministarstva pravosuđa radi pribavljanja dokumentacije od bivšeg Vrhovnog vojnog suda Jugoslavije, koji podaci unatoč višestrukog traženja, pa i preko Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, nisu pribavljeni. U cilju pribavljanja dokumentacije Vrhovnog vojnog suda početkom 2007. zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu otputovao je u Beograd na koji način je pribavio dio tražene dokumentacije.
Prema sadašnjem stanju predmeta bez temeljitih istraživanja relevantnih stručnjaka (arhivara, povjesničara i vojnih stručnjaka) ne raspolažemo s podacima i činjenicama temeljem kojih bi mogli dokazati bilo prijavljenim, bilo drugim osobama izravnu ili neizravnu odgovornost za te zločine. Stoga je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 2007. godine zatražilo od Hrvatskog državnog arhiva provođenje istraživanja, ne samo u svezi navedenog zločina nego i drugih zločina koji su počinjeni neposredno pred završetak ili po završetku Drugog svjetskog rata nad civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima od strane civilnih i vojnih vlasti pobjedničke strane, koje istraživanje je u tijeku.
U međuvremenu, a nakon obavijesti da su preminuli Milka Kufrin i Marko Belinić, u odnosu na ove dvije osobe je 2004. godine donijeto rješenje o odbačaju kaznene prijave.
Sve navedeno ukazuje kako je netočna informacija o tome kako državno odvjetništvo ništa ne poduzima radi utvrđenja počinitelja ovog i drugih ratnih zločina, ali za pokretanje formalnog sudskog istražnog postupka protiv određenih osoba potrebno je sudu podastrijeti činjenice i podatke iz kojih nesporno proizlazi osnovana sumnja da je upravo ta osoba počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Izvješće u svezi poduzetih aktivnosti na utvrđivanju ratnih zločina počinjenih za vrijeme i neposredno nakon II. svjetskog rata