Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Dobra dosadašnja suradnja i pomoć u istraživanju ratnih zločina te progonu počinitelja

Uz delegaciju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, u radu Konferencije sudjelovala je Vrhovna državna tužiteljica Crne Gore Ranka Čarapić sa delegacijom, Tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević sa delegacijom te delegacija Tužiteljstva Bosne i Hercegovine predvođena vršiteljem dužnosti Glavnog tužitelja Miloradom Barašinom i Javni tužitelj Republike Makedonije Ljupčo Švrgovski sa zamjenicima.
U radu Konferencije sudjelovali su Glavni tužitelj Ureda tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz sa suradnicima, a nazočili su joj Šef delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert i Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Clint Williamson sa suradnicima. (16. 5. 2008.)

Prvog dana Konferencije okupljenim se sudionicima obratio domaćin Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić pozdravivši pritom delegaciju Makedonije s obzirom da je ovo njihovo prvo prisustvovanje na Konferenciji.
Nakon rasprave sudionici regionalne Konferencije državnih odvjetnika održane pod nazivom "Suradnja državnih odvjetništava u progonu ratnih zločina" istaknuli su kako je s obzirom na izlaznu strategiju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju potrebno daljnje unaprjeđivanje suradnje tužiteljstava zemalja regije, a sve u cilju procesuiranja počinitelja kaznenih djela ratnih zločina.

Dobra dosadašnja suradnja i pomoć u istraživanju ratnih zločina te progonu počinitelja

Sudionici ovogodišnje Konferencije ocijenili su kako je dosadašnja suradnja tužiteljstava zemalja regije kao i pomoć u istraživanju ratnih zločina te progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina dobra no kako je nužno unaprjeđivati tu suradnju.
Dobrom je ocijenjena i suradnja tužiteljstava Hrvatske, Crne Gore i Srbije u razmjeni dokaza a sukladno potpisanim sporazumima, čime se omogućava pokretanje kaznenih postupaka protiv počinitelja koji nisu dostupni.
Razmatrajući izvješća o napretku pojedinih državnih odvjetništava u izradi baze podataka ratnih zločina, svi sudionici Konferencije suglasni su glede potrebe izrade baze relevantnih podataka o ratnim zločinima te počiniteljima i žrtvama ratnih zločina kako radi razmjene dokaza, tako i radi daljnje suradnje.

Dobra dosadašnja suradnja i pomoć u istraživanju ratnih zločina te progonu počinitelja