Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Dugom Selu
Podnijet istražni zahtjev protiv 51-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći

Općinsko državno odvjetništvo u Dugom Selu podnijelo je Istražnom odjelu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev s prijedlogom za određivanje pritvora protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. Kaznenog zakona i kazneno djelo nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći iz čl. 273. st. 1. i 2. KZ-a. (23. 5. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je 51-godišnjak oko 22,20 sati 19. svibnja 2008. upravljao osobnim automobilom marke Alfa Romeo kolnikom Bjelovarske ulice u Lukarišću brzinom neprilagođenim općim ograničenjima vožnje kroz naseljeno mjesto i noćnim uvjetima vožnje. Zbog toga i zbog smanjene vidljivosti pri mimoilaženju sa biciklistom (1951.) nije sa svoje desne strane ostavio dovoljan bočni razmak kako bi ga na siguran način mimoišao pa je prednjom desnom stranom svojeg vozila naletio na lijevi bočni dio bicikla kojim je sjevernim kolničkim trakom upravljao 57-godišnjak. Uslijed udarca, biciklist je odbačen na vjetrobransko staklo, a zatim na kolnik i zemljanu površinu te je od zadobivenih višestrukih ozljeda preminuo, dok je osumnjičenik napustio mjesto nesreće, a da nije pružio pomoć 57-godišnjaku koji ostao bespomoćno ležati na tlu.
Istražni je sudac svojim rješenjem zadržao osumnjičenika temeljem čl. 102. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku, a državno je odvjetništvo predložilo određivanje pritvora temeljem iste zakonske osnove.