Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću
Podignuta optužnica N. P. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Gospiću optužnicu protiv hrvatskog državljanina N. P. (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120.st.1. OKZ-a RH. (2. 6. 2008.)
Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 4. listopada 1991., za vrijeme oružanih sukoba i okupacije od strane pobunjenih Srba u okviru tzv. "SAO Krajine" u Vrhovinama, zaselak Čorci, kao pripadnik "milicije SAO Krajine", po dogovoru i sa ostalim pripadnicima paravojnih formacija tzv. "SAO Krajina", najprije nezakonito lišili slobode mještane navedenog sela hrvatske nacionalnosti i to Martina, Matu, Katu, Stjepana, Vladimira i Slavka Čorka, nezakonito ih zatvorili u tzv. "odjeljenje milicije u Vrhovinama" gdje su isti prenoćili u nesnosnim higijenskim uvjetima da bi ih idućeg dana zajedno odveli u predio Ćurinka - Oštri Vršak i lišili ih života hladnim i vatrenim oružjem.
Tijekom istrage saslušano je više svjedoka kako svjedoka samog čina zarobljavanja tako i svjedoka djelovanja okrivljenika kao pripadnika milicije SAO Krajina do vremena dok su se nalazili u Vrhovinama.
Okrivljenik je 8. veljače 2008. došao na područje Vrhovina te je, nakon što su ga prepoznali mještani zaselka Čorci, 10. veljače 2008. prepraćen istražnom sucu i protiv njega je određen pritvor iz razloga predviđenih u čl. 102. st. 1. toč. 1., 2. i 4. ZKP-a. U optužnici je predloženo određivanje pritvora iz razloga predviđenih u čl. 102. st. 1. toč. 4. ZKP-a.