Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet optužni prijedlog protiv A. C. zbog prijevare, krivotvorenja isprave i pokušaja prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina A. C. (1975.) zbog počinjenja više kaznenih djela, i to prijevare iz čl. 224. st. 1. i 4. Kaznenog zakona, krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. KZ-a i prijevare u pokušaju iz čl. 224. st. 1. i 4. KZ-a u vezi čl. 33. KZ-a (6. 6. 2008.)
Optužnim mu se prijedlogom stavlja na teret da je krajem ožujka ove godine, zajedno i u dogovoru s nepoznatim osobama, u jednom javnobilježničkom uredu na području Zagrebu, bio ovjeren potpis navodnog prodavatelja na kupoprodajnom ugovoru iz čijeg sadržaja proizlazi da trgovačko društvo iz Zagreba prodaje okrivljeniku kao kupcu vrlo vrijedne nekretnine u Sesvetama. Potom je, znajući da u rubrici vlastoručnog potpisa prodavatelja nije potpisana odgovorna osoba tog trgovačkog društva i da pečat trgovačkog društva nije originalan; u nakani pribavljanja velike nepripadne imovinske dobiti i daljnje preprodaje; istog dana u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Sesvetama predao prijedlog za uknjižbu prava vlasništva u svoju korist s napomenom "hitno". Referent Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama, nemajući razloga posumnjati u istinitost dokumentacije, donio je rješenje o upisu prava vlasništva u korist okrivljenika. Za dostavu pismenog otpravka rješenja za trgovačko društvo naznačio je netočnu adresu na koju je postavio posebni poštanski sandučić.
Tereti ga se da je na opisani način protupravno stekao vlasništvo nad navedenom nekretninom i tako oštetio to trgovačko društvo za šest milijuna EUR-a. Potom je, u istoj namjeri, drugim dvjema tvrtkama dostavio pisane ponude za prodaju predmetnih nekretnina, ali do realizacije nije došlo zbog nezainteresiranosti tih trgovačkih društava za kupnju i iz razloga što je odvjetnik oštećenog trgovačkog društva poduzeo odgovarajuće pravne radnje.
Okrivljeniku se stavlja na teret i da je na istovjetan način postupio tijekom svibnja ove godine u odnosu na vrlo veliko i vrijedno zemljište na području Samobora, no tu nekretninu, a nakon što je postao zemljišnoknjižni vlasnik, nije ponudio na prodaju. Ovim kaznenim djelom oštetio je stvarnog vlasnika zemljišta - trgovačko društvo s područja Velike Gorice.
Predloženo je da se protiv okrivljenika odredi pritvor temeljem članka 102. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku.