Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Republika Hrvatska ni na koji način nije povrijedila Sporazum o poticanju i zaštiti ulaganja

Pravorijekom Arbitražnog suda u Stockholmu od 28. svibnja 2008. u cijelosti je odbijen tužbeni zahtjev Nedjeljka Ulemeka. U postupku u kojem je Republiku Hrvatsku zastupalo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sud je utvrdio kako Republika Hrvatska ni na koji način nije povrijedila Sporazum, već je tužitelj kao strani ulagatelj imao isti tretman kao i domaće osobe, niti je na bilo koji način zbog radnji Republike Hrvatske došlo do umanjenja ili oduzimanja tužiteljevog ulaganja. (5. 6. 2008.)
Naime, Nedeljko Ulemek iz Kanade dostavio je 12. listopada 2004. Vladi Republike Hrvatske obavijest o arbitraži kojom potražuje naknadu štete u iznosu, prema konačno postavljenim zahtjevom, od 2.670.000 USD s kamatama i troškovima, i to zbog povrede čl. II, IV, VII, VIII i XIV Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kanade o poticanju i zaštiti ulaganja. Arbitražni postupak po UNCITRAL pravilima o arbitraži vođen je pred ad hoc arbitražom u Stockholmu.
Podsjetimo, tužitelj Nedjeljko Ulemek je 1989. kao vlasnik poduzeća Select Office Equipment iz Kanade sklopio s tadašnjim SOUR Jugoturbina Ugovor o zajedničkom ulaganju, te je osnovano mješovito poduzeće "Jugoturbina Select" d.d. Tvrdio je kako je u mješovito poduzeće uložio iznos od 800.000 CAD (kanadskih dolara) i kako prema njemu, kao stranom ulagatelju, nije pružen isti tretman kao prema domaćim osobama. Prema njegovoj tvrdnji, zbog općeg stanja i oružanog sukoba tužitelj je kao osoba srpske nacionalnosti bio prisiljen u proljeće 1991. napustiti Republiku Hrvatsku, nakon čega je zbog postupaka Republike Hrvatske njegovo ulaganje oduzeto i preneseno na druga poduzeća.