Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podignuta optužnica protiv A. H. (1955.) zbog više zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu pred Općinskim sudom u Pazinu protiv hrvatskog državljanina A. H. (1955.) zbog počinjenja devet kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. Kaznenog zakona i jedno kazneno djelo krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a. (10. 6. 2008.)
Optužnicom se okrivljenika tereti da je kao direktor trgovačkog društva Hann-Invest d.o.o. iz Poreča; u nakani da neplaćanjem poreza stekne znatnu nepripadnu materijalnu korist za to društvo; od 3. srpnja 2000. do kraja rujna 2004. sklapao ugovore o prodaji nekretnina tj. stanova s raznim kupcima, pretežito strancima, a ti ugovori nisu evidentirani u poslovnim knjigama tog trgovačkog društva. Stanove je predao kupcima u posjed i oni su, prema njegovom zahtjevu i uputi, ugovorene kupoprodajne cijene stanova u cijelosti ili djelomično, umjesto na žiro-račun trgovačkog društva uplaćivali u korist njegovog privatnog deviznog računa ili su mu ga izravno davali (u gotovini). Tereti ga se kako obavljenu prodaju, naplatu i predaju nekretnina vlasnicima, protivno poreznim propisima, nije naložio računovodstvu trgovačkog društva da ju evidentira u poslovnim knjigama društva te nije ispostavio račun i nije naložio računovodstvu društva da za prodane nekretnine i njihovu naplatu obračuna i prijavi porez na dodanu vrijednost.
Okrivljeni A. H. je neobračunatim, neprijavljenim i manje plaćenim porezom na dodanu vrijednost u iznosu od 553.014,11 kn pribavio spomenutom društvu nepripadnu dobit.