Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijeta žalba na presudu kojom je sudska zapisničarka osuđena na godinu i šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i prijevare

Općinski sud u Osijeku donio je nepravomoćnu presudu kojom je optuženu Sašu Kapetanović proglasio krivom zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a te tri kaznena djela prijevare iz čl. 224. st. 1. KZ-a. te joj izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci. Protiv navedene presude Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je žalbu zbog odluke o visini kazne. (11. 6. 2008.)
Naime, sud je okrivljenici za sva kaznena djela utvrdio gotovo minimalne kazne zatvora, unatoč činjenici da je ova kaznena djela počinila kao administrativni referent - sudski zapisničar na Prekršajnom sudu u Osijeku predstavljajući se kao sudac te primajući i zadržavajući novac od pozvanih stranaka kao kaznu za počinjeni prekršaj. Ujedno, iz prostorija Prekršajnog suda u Osijeku kući je odnijela najmanje 47 sudskih spisa i tako onemogućila postupanje nadležnog suca uslijed čega je nastupila zastara.
S obzirom na navedeno ali i na brojnost kaznenih djela te time iskazanu upornost u počinjenju djela, predložili smo izricanje strože kazne jer se jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci ukazuje neprimjerenom.