Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Podignuta optužnica protiv I. P. i trgovačkog društva zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljana I. P. (1951.) i trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 4. Kaznenog zakona. (17. 6. 2008.)
Okrivljeniku I. P. se optužnicom stavlja na teret da je tijekom 2005. godine pa sve do 3. listopada 2006. u Koprivnici, kao odgovorna osoba trgovačkog društva, a u nakani da tom društvu pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, u poslovanju postupao s ciljem da društvo protuzakonito izbjegne plaćanje dijela obveza koje je imalo kao porezni obveznik prema proračunu i proračunskim fondovima Republike Hrvatske. Tereti ga se da je u ostvarenju cilja na razne načine (nepravilnim knjiženjem, neosnovanim odbijanjem pretporeza, neistinitim putnim nalozima i dr.) neistinito umanjivao poreznu osnovicu i time i porezne i druge obveze trgovačkog društva, a što je dovelo do umanjenog obračunavanja i uplate dužnih poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 348.294,58 kuna.
Na opisani način trgovačkom je društvu pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 348.294,58 kuna, dok je samo trgovačko društvo ostvarenjem imovinske koristi na takav način odgovorno za počinjenje kaznenog djela temeljem čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.