Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru
Podnijet istražni zahtjev protiv osam osoba zbog zlouporaba položaja i ovlasti i pomaganja u zlouporabama položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv osam hrvatskih državljana (1981., 1956., 1968., 1967., 1967., 1968., 1987. i 1969.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti; odnosno da je prvoosumnjičenik počinio kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti pomaganjem iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 1. KZ-a i u svezi čl. 38. KZ-a, a da su drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik, četvrtoosumnjičenik i petoosumnjičenik počinili svaki po kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4 u svezi st 1. KZ-a, dok su šestoosumnjičenik, sedmoosumnjičenik i osmoosumnjičenik počinili svaki po kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 1. KZ-a i u svezi čl. 38. st. 1. KZ-a. (2. 7. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici kao odgovorne osobe trgovačkih društava Molteh d.o.o, MPM d.o.o., Hidrocommerce d.o.o. i drugih, tijekom 2005., 2006. i 2007. godine izdavanjem fiktivnih računa na ime navodno obavljenih konzalting usluga i građevinskih radova vršili nezakonite isplate te su si na taj način pribavili korist u ukupnom iznosu od oko 14 milijuna kuna.
Napominjemo, kako nadležna državna odvjetništva u suradnji sa drugim tijelima, a na temelju do sada provedenih poreznih nadzora većeg broja trgovačkih društava u kojima su utvrđeni naprijed navedeni oblici nezakonitog poslovanja, nastavljaju provođenje izvida i kriminalističke obrade u cilju utvrđivanja postojanja kaznenih djela.